czwartek, 8 listopada 2012

Tarta czekoladowa... od Jamie'go O.


Taaak... tarta czekoladowa... kruchy spód, czekoladowy wierzch... Kiedy mam ochotę na czekoladę, robię właśnie tę, z przepisu Jamie'go Olivera. Jest prosta, jest szybka, a przy tym całkiem elegancka. Jeśli spodziewacie się gości, zróbcie ją dla nich - będą odwiedzać Was częściej, to pewne.

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli

Masa:
150g masła
150g gorzkiej czekolady
8 łyżek kakao
mała szczypta soli
4 jajka
200g cukru
3 łyżki syropu klonowego
3 łyżki śmietany 18%

Mąkę, masło, cukier, sól i żółtko zagnieść szybko na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wylepić nim formę do tart (24 cm, moja ma wyjmowane dno) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut (ma pozostać białe, ale już nie surowe).
Przygotować czekoladową masę:
Masło, czekoladę, kakao i sól podgrzewać w misce umieszczonej w kąpieli wodnej - składniki muszą się dobrze rozpuścić i połączyć. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i dodać śmietanę i syrop klonowy. Obie masy połączyć ze sobą i wylać na podpieczony spód. Wstawić ciasto do piekarnika (temperaturę zmniejszyć do 150 stopni) na ok. 45 minut. Gotową tartę odstawić na 45 minut, do wystygnięcia - nie przejmujcie się, że wierzch trochę się skurczy i popęka.
Tartę zwykle podaję z kleksem kremówki.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz