poniedziałek, 3 grudnia 2012

Ciasto bananowe z masłem orzechowym


Lubię wszelkie chlebki i ciasta bananowe... sprawdzam różne możliwości i tak oto upiekłam kolejne, tym razem z masłem orzechowym, które także jest zrobione domowym sposobem. Jest pyszne, wiglotne, słodkie i takie, jakie chce się zjeść w nedzielne, leniwe popłudnie :). Można dodać orzechy i rodzynki... skórkę pomarańczową, suszone śliwki lub morele.
Podaję wersję bez bakalii - taką wersję podstawową :).

Ciasto:
4 dojrzałe banany
2 duże jajka
1/3 filiżanki jogurtu greckiego
filiżanka cukru brązowego (moja filiżanka ma pojemność 200 ml)
filiżanka mąki pszennej-razowej
pół filiżanki mąki pszennej
sześć łyżek masła orzechowego
trzy łyżki masła (rozpuszczone)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Okrągłą foremkę z kominem, lub zwykłą keksówkę natłuścić i wysypać mąką.
W jednej misce zmieszać suche składniki, czyli mąki, cukier, cynamon, sól i sodę.
W drugiej wymieszać zaś mokre - banany zgnieść widelcem, dodać masło orzechowe i zwykłe (rozpuszczone), jogurt, jajka. Wymieszać.
Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać, żeby nie było grudek. Przelać masę do foremki i piec godzinę, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz